TIPS FROZEN LAUK
Sayur herba-
halia, kunyit hidup, lengkuas - wrap dengan cling wrap. masukkan di
dalam petiais, halia sekiranya dalam kuantiti yang banyak besar , potong
bahagian yang hendak di guna untuk 2,3 hari, sebahagian lagi di wrap
cling.
Sayur berdaun
- Bila balik dari pasar, keluarkan semua sayur-sayur ini biar sebentar
wap panas keluar. Bila dah sejuk bungkus dengan surat khabar. Baru
masukkan dlm peti sejuk. Kalau balik pasar terus masuk dlm fridge nanti
sayur akan berwap — membuatkan dia cepat kuning. Kemudian- potong siap2,
jangan basuh/bilas, simpan dalam container plastik tupperware, plastik
ware , letak di dalam peti, InsyaAllah bole tahan sehingga seminggu,
kadang2 lebih.
Ikan -
siang, cuci bersih ,kalau ikan tak cuci/siang nanti darah dia menodai
badan dan mata — akhirnya ikan nampak tak cantik dan simpan dalam bekas
yg sesuai, plastik pun boleh,pastu letak asam keping atau belimbing.
Satu bekas untuk sekali masak,supaya nanti tak perlulah nak keluar dan
rendam/thaw ikan banyak2 sekali gus padahal nak masak 2 ekor.Untuk
segarkan ikan yang dibeku ,rendam dalam susu segar 15 minit.
Seafood-
Udang basah seperti biasa ,kemudian gaul udang tersebut dengan gula
kasar rata-rata setelah membersih dan membuang kulitnya. Kemudian simpan
udang itu dalam peti sejuk.
Ayam-
kalau nak simpan ayam seekor , asingkan dahulu organ bahan dalam macam
hati, pedal, masukkan dalam plastik, kerana bahagian2 ini boleh mengeras
bila berada dalam perut ayam..kalau di potong, bersihkan dan asingkan
bahagian tulang dan isi / dipotong kecil-kecil (persedian bihun goreng )
senang hendak dibawa keluar nanti.
Daging -
boleh tahan lama di dalam peti dibungkus dengan plastik kedap
longgarkan ikatan atau foil seperti pic diatas boleh tahan selama
2bulan, kemudian potong (besar2 pun takpe) tanpa cuci mengikut keperluan
masakan. simpan seperti ikan /ayam tadi.
Telur-
kalau yang sudah di pecahkan boleh juga dibekukan dengan masukkan
sedikit gula / garam..mengikut quantity telur,simpan di dalam bekas
(tupperware).Jangan isi terlalu penuh.
Perencah / cili kisar - gunting cili kering 2 cm panjang…..kemudian goncangkan penapis biar biji cili jatuh..kemudian barulah di cuci.. masukkan air..masak diatas api tunggu mendidih. Angkat dan toskan, sambil tu buang saki baki biji cili yang ada, kemudian blender,.kalau nak sediakan campur bawang..boleh kisar bersama bawang… pindahkan ke dalam bekas kecil-kecil seperti gambar diatas kemudian bekukan boleh tahan berbulan-bulan..
untuk maklumat yang lebih lanjuk, boleh klik dari link ni yer : http://rosemahiza.blogspot.com/p/tips-frozen-lauk.html?m=1
No comments:
Post a Comment